Opletten met warmtepompen in nieuwbouwprojecten

Opletten met warmtepompen in nieuwbouwprojecten

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over warmtepompen en mensen hebben het idee dat een warmtepomp hoort bij een goed geïsoleerde nieuwbouw woning, maar is dat wel zo? In dit artikel bekijken we deze vraag wat meer in detail en we focussen vooral op de financiële kant van de zaak. Hernieuwbare energie is noodzakelijk, daar zal zowat iedereen het mee eens zijn, maar om echt het verschil te kunnen maken moet er ook een financieel voordeel uit te halen vallen.

Warmtepompen in nieuwbouw

Voor veel mensen zal de keuzen gaan tussen een condenserende aardgasketel een warmtepomp. Aan de hand van de onderstaande tekening gaan we wat dieper in op dit vraagstuk.

Een condenserende ketel verbrand aardgas en haalt hier warmte uit. Voor elke eenheid aardgas die er wordt toegevoerd wordt er ongeveer 1 eenheid warmte opgewekt en aardgas kost ongeveer 0.07 euro/kwh. Bij een warmtepomp zit dit iets complexer in elkaar. Een warmte pomp werkt op elektriciteit (gelijkaardig aan een frigo, maar er wordt warmte ipv. koude opgewekt) en elektriciteit kost ongeveer 0.21 euro/kwh. Een warmtepomp haalt ook energie uit de omgeving en dit kan de buitenlucht, grond, grondwater, ... zijn. Op basis van welk type externe energie er gebruikt wordt, wordt er voor een warmtepomp een COP bepaald. De COP is afhankelijk van de warmtepomp zelf en om het echte rendement van het verwarmingssysteem te kennen moet men de SPF (seizoensprestatiefactor) berekenen. De SPF is een uitbreiding van de COP en binnen de SPF wordt ook het rendement van het afgifte systeem (vloerverwarming of radiatoren) in rekening gebracht.

In het voorbeeld hierboven veronderstellen we een SPF=3 en dit wil dus zeggen dat voor elke eenheid elektriciteit die wordt aangevoerd 3 eenheden warmte worden opgewekt. We zien meteen dat dit voor een nul operatie zorgt vermits de verbruikte elektriciteit 3 maal duurder is dan aardgas. Eens de SPF groter dan 3 wordt begint de warmtepomp een voordeel te hebben tov. de condenserende aardgasketel.

Om te voldoen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie moet een warmtepomp tegenwoordig een minimum SPF hebben van 4 en voor lucht warmtepompen bijvoorbeeld is dit al behoorlijk moeilijk om te halen. Warmtepompen die hun energie uit de bodem halen gaan wel gemakkelijk uitkomen op een SPF boven de 4 en gaan rond de SPF=5 liggen.

Nieuwbouw woningen moeten volgens de huidige normen zeer goed geïsoleerd en luchtdicht zijn. Zelf voor grote woningen zal men met een condenserende aardgasketel dus niet veel meer dan 1000 euro per jaar uitgeven aan verwarming. Als men voor een warmtepomp kiest kan men dit wat verlagen tot ongeveer 550 euro.

Een condenserende aardgasketel kost ongeveer 6500 euro, voor een lucht warmtepomp moet men rekenen op ongeveer 13000 euro en voor een bodem warmtepomp loopt de prijs op tot 19000 euro. Als men dit verschil, respectivelijk 6500 euro en 12500 euro moet dichtrijden met 450 euro/jaar (dit kan wat meer/minder zijn afhankelijk van het type warmtepomp) komt men terugverdien tijden uit van rond de 20 jaar wat natuurlijk veel te hoog is. De prijzen kunnen wat verschillen, maar het principe is eenvoudig: warmtepompen zijn nog vrij duur vergeleken met condenserende ketels en door de goede isolatie van nieuwbouwwoningen valt er weinig te winnen in de verwarmingskost.

Zijn warmtepompen dan een slecht idee?

Nee helemaal niet, maar men moet de juiste technologie met het juiste project matchen. In nieuwe woningen met een zeer lage energie kost valt de investeringen in een warmtepomp moeilijk financieel te onderbouwen. Dit extra geld kan men in deze projecten beter investeren in dingen die men later niet gemakkelijk meer kan aanpassen zoals driedubbel glas, beter luchtdichtheid, ... In projecten waar men met een hogere energie kost zit zoals renovaties en oudere gebouwen waar de verwarmingsketel moet vervangen worden kunnen warmtepompen dan wel een ideale keuze zijn.

De toekomst?

Het probleem dat hierboven geschetst wordt is voor een groot stuk bepaald door de hoge prijs van elektriciteit en zoals het er nu in België voor staat, zal dit de komende jaren alles behalve verbeteren. De maatschappij heeft geen visie op waar we in België met het energie beleid naartoe willen en daar beginnen we stilaan de gevolgen van in te zien. Het verhaal hierboven is natuurlijk totaal anders als men zelf voor de productie van elektriciteit kan instaan. Stel de volgende situatie voor: een goed geïsoleerde en luchtdichte woning die dus bijna geen vermogen nodig heeft om opgewarmd te worden. Op het dak van de woning legt men fotovoltaïsche zonepanelen en in de kelder plaatst men een batterij. Overdag gaan de bewoners werken, schijnt de zon en wordt de batterij opgeladen. Als de bewoners thuis komen gebruikt men een eenvoudige lucht/lucht warmtepomp om warme lucht in de woning te blazen. Hiermee verbruiken we ongeveer 60% van de in de batterij opgeslagen energie en vermits de woning goed geïsoleerd en luchtdicht is zal ze ook snel opgewarmd zijn. De overige 40% gebruikt men dan om te koken, tv te kijken, ... Als men meer energie nodig heeft trekt men deze van het net en het net wordt dus eerder een backup systeem dan de hoofd energiebron.

De grote reden waarom dit nu nog niet kan is de batterij. Batterijen zijn nog te duur en te slecht van kwaliteit voor deze toepassing. Batterijen worden dan ook als de heilige graal van het hernieuwbare energie vraagstuk gezien. Als men er in slaagt om op een goedkope en duurzame manier batterijen op grote schaal te produceren staan we een pak verder. Er wordt hier dan ook heel veel onderzoek naar gedaan maar voorlopig is het nog even wachten op een goede oplossing.



Comments

Juffrouw Mier 17:53, 01-11-2017

En gasabsorptiewarmtepompen ?

Maak een comment