Biomimicry: innovatie geïnspireerd door de natuur

Het vakgebied van biomimicry houdt zich bezig met het bestuderen van de oplossingen die de natuur gebruikt en probeert deze te gebruiken om menselijke problemen op te lossen. De natuur heeft immers 3.8 miljard jaar de tijd gehad om tot de best mogelijke ontwerpen te komen en we kunnen hier dus heel wat uit leren. Biomimicry kan binnen het vakgebied architectuur leiden tot een andere manier van ontwerpen, het gebruik van andere bouwmaterialen en kan zelfs de vorm van de gebouwen veranderen. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden.

Eastgate Centre (Harare, Zimbabwe)

Dit kantoorgebouw ontworpen door architect Mick Pearce is één van de bekendste voorbeelden van biomimcry in architectuur. Kantoorgebouwen in warme gebieden gebruiken enorm veel energie voor koeling. Om dit energieverbruik drastisch in te perken, heeft men zich laten inspireren door termietenheuvels. Termieten slagen erin om in zeer warme gebieden complexen te ontwerpen die bijna het hele jaar door, dag en nacht, op dezelfde temperatuur blijven en waarin elke ruimte van een constante stroom verse lucht is voorzien. Het gebouw gebruikt slechts 10% van de energie dat een normaal kantoorgebouw van deze omvang zou gebruiken.

Swiss Tower (Londen, UK)

Dit iconische gebouw gelegen in het financiële district van Londen werd ontworpen door Norman Foster. Het ontwerp is geïnspireerd op het ’Venusmandje’. Deze sponsachtigen leven op grote diepte in de Westelijke Grote Oceaan waar maar weinig licht aanwezig is. Ze zijn opgebouwd uit glasvezels en gebruiken hun ingenieuze structuur om het zeewater te filteren en voedsel vast te houden. De Swiss Tower is opgebouwd rond een centrale kern die als ventilatie- en lichtschacht optreedt. Hierdoor moet er minder gekoeld en verwarmd worden en kan zonlicht gebruikt worden om een groot stuk van het gebouw te verlichten. Dit zorgt voor een vermindering van 40% in het totale energieverbruik.

Esplanade Theater (Singapore)

Dit gebouw ontworpen door DP Architects en Michael Wilford is geïnspireerd op de vruchten van de doerian (plant). De vrucht heeft een stevige schil vol dorens om de zaden binnenin te beschermen. Op een gelijkaardige manier heeft het Esplanade Theater een schil vol uitsteeksels die het gebouw tegen de zon beschermen. De uitsteeksels bewegen door de dag en laten genoeg zonlicht binnen, maar zorgen ervoor dat het gebouw nooit oververhit geraakt.

Dives in Misericordia (Bergamo, Italië)

Dit gebouw ontworpen door Richard Meier is een goed voorbeeld van het gebruik van bouwmaterialen geïnspireerd op de natuur. Het is opgetrokken uit een speciaal zelfreinigend beton geïnspireerd op zelfreinigende planten. Speciale deeltjes in het beton zorgen ervoor dat vuil dat neerslaat op het beton oxideert en gewoon weer wegwaait met de wind. Hierdoor blijft het gebouw steeds mooi wit en moeten er geen energie-intensieve reinigingsproducten worden gebruikt.

U.S. General Services Administration (Los Angeles, USA)

Hier heeft men zich niet zozeer laten inspireren door de natuur, maar is men wel heel ver gegaan in het samenbrengen van gebouw en natuur. Dit voorstel ontworpen door HOK en Vanderweil gebruikt verschillende technologieën om het energieverbruik van een bestaand gebouw te herleiden tot nul. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van speciale isolatie materialen die het energieverbruik voor verwarming en koeling naar beneden halen en licht-atria om met behulp van zonlicht een groot deel van het gebouw te verlichten. Hiermee wordt er 84% energie bespaard en de overige 16% wordt ter plaatse opgewekt. De buitenkant van het letterlijk groene gebouw is ingepakt met buizen vol met algen. Deze buizen zorgen voor schaduw en de algen groeien dankzij het afvalwater van het gebouw en de zon. Eens ze volgroeid zijn, worden ze ook gebruikt om energie mee op te wekken.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment