Wat zijn de kosten en onzekerheden bij de aanschaf van zonnepanelen?

De afgelopen jaren worden op steeds meer daken zonnepanelen geplaatst. En dat is niet zo gek: zonnepanelen wekken energie op zonder CO2-uitstoot en zijn dus duurzaam. In het klimaatakkoord van Parijs staat dat we de CO2-uitstoot drastisch moeten verlagen en dus worden zonnepanelen (samen met andere duurzame bronnen) onmisbaar voor onze toekomstige stroomvoorziening. De prijs van zonnepanelen is al jaren aan het dalen en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Niet verwonderlijk dat steeds meer mensen overwegen om deze panelen op hun dak te leggen. Je bent namelijk niet alleen duurzaam bezig, je energierekening wordt ook een stuk lager. Maar waar moet je allemaal op letten als je zonnepanelen op je dak wilt?

De kosten

Hoewel zonnepanelen de afgelopen jaren flink in prijs zijn gedaald, is het kopen van deze panelen nog steeds een forse investering. Voor een huishouden van twee personen met een verbruik van 3400 kWh op jaarbasis, zijn 16 zonnepanelen nodig om de jaarlijkse stroomkosten naar nul te brengen. De prijs van deze 16 panelen, inclusief de omvormer en de installatie, bedragen ongeveer €7600. Hiertegenover staat een jaarlijkse besparing van bijna €800, waardoor de panelen in ongeveer 10 jaar zijn terugverdiend. Deze terugverdientijd is natuurlijk niet zeker, door bijvoorbeeld een dalende energieprijs kan het langer duren voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend. Ook het feit dat de salderingsregeling na 2020 wordt afgeschaft, kan ervoor zorgen dat je minder bespaart dan je vooraf gehoopt had. Ondanks de onzekerheden over de terugverdientijd zijn zonnepanelen een prima investering. Zeker in deze tijd, wanneer sparen toch geen zin lijkt te hebben. Maar, je kunt niet alleen door de aanschaf van zonnepanelen op je energierekening besparen. Veel mensen kunnen namelijk veel goedkoper uit zijn met hun energie. Vergelijkingssites als Pricewise spelen daar handig op in. Je kunt op Pricewise namelijk precies zien welke leverancier het goedkoopst is.

Het rendement

Het aantal van 16 panelen om geen stroomkosten meer te hebben, is gebaseerd op een gemiddeld rendement, maar door allerlei factoren kan het rendement van je zonnepanelen fors hoger of lager uitpakken. Voor het rendement is als eerste de soort van belang. Monokristallijne panelen leveren een hoger rendement, maar zijn wel duurder dan de polykristallijne variant. Ook de hellingshoek van je dak kan van belang zijn. 35 graden is ideaal. Dus als het dak steiler of vlakker is, gaat het rendement van de panelen naar beneden. Ook je woonplaats maakt een verschil. Er geldt: hoe verder bij de kust vandaan, hoe minder zonuren in een jaar, dus hoe lager het rendement. Ook de temperatuur van de panelen is van belang: ze functioneren namelijk het best bij 25 graden Celsius. De wind (die aan de kust het hardst waait) kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen niet te heet worden en dus optimaal blijven functioneren. Door de harde wind en de vele zonuren is het als kustbewoner dus nog interessanter om zonnepanelen aan te schaffen. Het rendement is afhankelijk van vele factoren. Het is dan ook handig om een persoonlijke offerte aan te vragen, die rekening houdt met al deze factoren. Hierdoor krijg je van tevoren een goed beeld van het rendement en daarmee ook van de terugverdientijd.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment