Condenserende ketel met een rendement boven de 100%?

Hoe kan een condenserende ketel een rendement boven de 100% hebben?

In de verwarmingssector volgen nieuwe innovaties elkaar in snel tempo op. Het streven naar een hoger rendement is de belangrijkste drijfveer achter deze ontwikkelingen. De meest populaire en tevens de nieuwe standaard is de hoogrendementsketel, ook wel condensatieketel genoemd.

Principe

Een cv-ketel haalt zijn warmte uit de verbranding van een brandstof en uit afkoeling van de bij de verbranding gevormde rookgassen. Een condensatieketel kan de warmte uit deze rookgassen, die normaal verloren gaan via de schoorsteen, terugwinnen. Een oude verwarmingsketel van 12 jaar of ouder verbruikt enorm veel energie. Dit is te wijten aan de afkoelings-, opwarmings- en oppervlakteverliezen. Het rendement van zo’n oude cv-ketel ligt tussen de 80 en 98 procent. Een condensatieketel daarentegen behaalt een rendement van tot wel 111%.

Nu vraagt u zich wellicht af hoe het rendement boven de 100% uit kan komen. Bij traditionele ketels wordt de warmte uit de rookgassen vrij hoog gehouden. In deze rookgassen zit vrij veel waterdamp en wanneer deze in de ketel of schoorsteen condenseren, veroorzaakt dit corrosie (aantasting van het materiaal). Het nadeel van dit systeem is dat al deze bruikbare energie verloren gaat via de schoorsteen.

Een condensatieketel koelt deze rookgassen af tot hun dauwpunt, zodat de warmte uit de rookgassen nuttig gebruikt kan worden. De warmtewisselaar in condensatieketels is namelijk bestand tegen corrosie. De ketels halen met andere woorden meer rendement uit de ingebrachte energie. Doordat de condensatieketel de warmte uit de waterdamp nuttig gebruikt, haalt hij ongeveer 10% meer energie uit de rookgassen. Dit kan meer zijn dan de ketelverliezen, waardoor er een rendement van boven de 100% wordt behaald.

Ecodesignrichtlijn

Sinds 26 september 2015 is een condensatieketel de nieuwe standaard op het gebied van verwarmingsketels. Op dit moment is de nieuwe richtlijn van kracht gegaan met betrekking tot de verkoop van condenserende aardgas- en stookolieketels, de zogeheten Ecodesignrichtlijn. De richtlijn heeft als doel het energieverbruik van woningen te verlagen. Alle warmtetoestellen of ketels die na 26 september 2015 op de markt zijn gekomen zijn voorzien van een energielabel. Het label gaat van A++ (optimale prestaties) tot G (slechtste score) voor warmte installaties, en van A tot G voor toestellen die warm water produceren voor sanitair gebruik. Het minimum rendement wordt hiermee omhoog geschroefd, met als gevolg een lager energieverbruik voor u als consument.

Kunt u uw huidige cv-ketel nog gebruiken?

Jazeker. Het in gebruik houden van uw oude cv-ketel is mogelijk, echter wordt dit niet aangeraden aangezien de nieuwe condenserende ketels een stuk energiezuiniger zijn. De cv-ketels die na 26 september 2015 op de markt zijn gebracht voldoen aan strengere eisen waardoor de stookkosten een stuk lager liggen. Heeft u een ketel van 12 tot 15 jaar oud? Dan is een condensatieketel wellicht een interessante keuze voor u.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment