ROCKWOOL Energy Designer

ROCKWOOL Energy Designer

SketchUp plugin ontwikkeld door Rockwool, waarmee men op een heel eenvoudige manier isolatie kan toevoegen aan muren, daken en vloeren. De plugin maakt dan een inschatting van de te verwachten energiekost. Door de isolatie types/dikte en het SketchUp ontwerp aan te passen, kan men zoeken naar de optimale combinatie.

Link


U-Wert-Rechner

U-Wert-Rechner

Dit online programma geeft de mogelijkheid om U-waardes gedetailleerd te berekenen, het dauwpunt van een muur te bepalen,... Er wordt ook aangegeven of een wand al dan niet goed beschermd is tegen vocht en of er al dan niet voldoende geïsoleerd werd.

Link


CASAnova

CASAnova

Eenvoudig programma dat het nodige verwarmings- en koelvermogen van een huis berekend op jaarbasis. De gebruiker geeft de afmetingen, oriëntatie, ligging en isolatie van een gebouw in, om tot een uitkomst te komen. CASAnova is vooral interessant om de impact van verschillende oriëntaties, isolatie en gebouwgrote op eenvoudige modellen te testen.

Link


DUCO ventilatieberekening

DUCO ventilatieberekening

Programma ontwikkeld door DUCO, waarmee de DUCO ventilatiesystemen gedimensioneerd kunnen worden. Projecten kunnen opgeslagen worden, zodat men er op verschillende momenten aan kan werken.

Link


Excel warmteverliesberekening

Excel warmteverliesberekening

Gedetailleerde warmteverliesberekening opgemaakt in Excel. Je kan zelf een huis ingeven, het nodige verwarmingsvermogen per ruimte berekenen en het nodige verwarmingsvermogen van de ketel bepalen.

Link


System Advisor Model (SAM)

System Advisor Model (SAM)

Software ontwikkeld door NREL (USA) om een hernieuwbaar energie project rond zonne-energie, wind-energie, geothermische energie en biomassa te modelleren. Het programma is gebruiksvriendelijk en er is voldoende documentatie beschikbaar om er mee te leren werken. Data over het weer (België) voor het modelleren van zonnepanelen vindt men hier (.epw files toevoegen aan SAM\2012.5.11\exelib\climate_files).

Link


RETScreen

RETScreen

Programma ontwikkeld door NRCAN (Canada), dat kan ingesteld worden in SI eenheden en euro. RETScreen kan bijna alle hernieuwbare en niet-herniewbare energie systemen modelleren. Het programma is vrij gebruiksvriendelijk en goed gedocumenteerd. Deze video met instructies over het modelleren van een zonneboiler is een goed begin.

Link


KOBRA-software

KOBRA-software

De KOBRA-software wordt gebruikt om het energieverlies door bouwknopen of koudebruggen te visualiseren. De resultaten uit de software kunnen ook gebruikt worden in een EPB-berekening om de koudebruggen nauwkeuriger in te rekenen. De KOBRA-software geeft visueel en technisch zeer mooie resultaten. Het enige nadeel is dat men slechts een beperkt aantal ingeprogrammeerde bouwknopen kan berekenen.

Link


THERM

THERM

Dit programma wordt gebruikt om in 2 dimensies warmtestromen door bouwknopen of koudebruggen te modelleren. THERM is gelijkaardig aan de KOBRA-software, maar is visueel iets minder mooi omdat er maar in 2 dimensies kan gewerkt worden. In THERM is het wel mogelijk om zelf bouwknopen te tekenen en daar simulaties op te doen. De berekeningen kunnen ook in de EPB-software worden ingebracht.

Link


DraftSight Free

DraftSight Free

Gratis CAD software ontwikkeld door Dassault Systems. DraftSight Free is heel gelijkaardig aan AutoCAD. Het programma kan gebruikt worden voor het aanpassen of aanmaken van CAD-tekeningen in .dwg formaat. DraftSight Free is compatibel met Windows, Mac en Linux.

Link


DWG TrueView

DWG TrueView

Gratis programma ontwikkeld door Autodesk waarmee plannen in .dwg formaat kunnen bekeken worden. Het is een goed idee om de plannen bij de architect steeds in .dwg formaat op te vragen i.p.v. in pdf. Met DWG TrueView kan men immers ook gemakkelijk afmetingen en oppervlaktes opmeten die niet op het plan staan.

Link


Vectorworks File Viewer

Vectorworks File Viewer

Veel architecten die met Mac werken, tekenen hun plannen in Vectorworks (Mac tegenhanger van Autocad). Vectorworks File Viewer is een gratis viewer van Vectorworks, waarmee plannen in .mcd formaat (Vectorworks formaat) geopend kunnen worden. Vectorworks File Viewer geeft ook de mogelijk om lengtes en oppervlaktes op te meten die niet op het plan staan.

Link