5 tips om duurzamer te wonen

Er zijn vele manieren waarop energiekosten bespaart kunnen worden in en rondom het huis. Energiebesparing en lagere stookkosten zijn slechts enkele voordelen die het verduurzamen van een woning met zich meebrengen. Hieronder leest u 5 tips om duurzamer te wonen.

Isolatie

Een goede manier om uw woning duurzamer te maken is door middel van isolatie. Er gaat veel warmte verloren vanuit de woning via verschillende wegen. Denk aan de vloer, de gevel, de ramen en het dak. Door het isoleren van de woning wordt de warmte veel beter behouden. Dit resulteert in lagere stookkosten in de winter en een koelere woning in de zomermaanden. Het isoleren van uw woning betaalt zich na enkele jaren terug. Zo kan spouwmuurisolatie al na 3 jaar winstgevend zijn. In eerste instantie ligt de gevelbekleding prijzen dus wat hoger, maar op lange termijn zal u dit er spoedig uit halen.

Meer groen

Duurzame aanpassingen zijn goed voor het milieu. Planten zorgen voor gezondere lucht, doordat ze CO2 en andere schadelijke stoffen opnemen uit de buitenlucht en dit omzetten in zuurstof. Naast dat groen goed is voor het milieu draagt het ook bij aan de prestaties van de hersenen, zo functioneren mensen beter in een omgeving met meer planten. Het is tegenwoordig mogelijk om, naast groen in de tuin, ook groen op de gevel of het dak te laten plaatsen door een plakker of gevelspecialist. Gevels en daken worden dan beplant met kleine (vet)plantjes of mos. Deze duurzame ingreep heeft ook nog een isolerende werking. De zonnestralen worden opgenomen door de plantjes en beschermen de woning tegen hitte in de zomer. In de winter zorgen de planten dat er minder warmte verloren gaat uit de woning. Een groene gevel kan ook binnenshuis worden toegepast, zo heeft u naast een duurzame gevel ook een originele look voor uw interieur.

Groene stroom

Door gebruik te maken van groene stroom wordt er meegewerkt aan een schoner milieu, groene stroom heeft namelijk nauwelijks CO2-uitstoot. Deze groene stroom wordt opgewekt door natuurlijke bronnen, zoals biomassa, biogas, water, wind of de zon. Groene stroom is ook zelf op te wekken. Door middel van het laten plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen kunt u zelf energie opwekken. Hierdoor bent u minder afhankelijk van energieleveranciers en is er minder CO2-uitstoot. Als aanvulling kunt u door middel van een zonneboiler uw eigen groene energie ook gebruiken voor het verwarmen van water. Een ander voordeel van zelf stroom opwekken is dat uw woning meer waard wordt. Omdat duurzame woningen een stuk meer in trek zijn, wordt de woningwaarde door dit soort attributen aanzienlijk hoger.

Let op de kleintjes

Naast bovengenoemde manieren is er ook veel energie te besparen door kleine maatregelen te nemen. Een bekend voorbeeld is het handmatig uitzetten van elektronische apparaten. Een televisie die op stand-by staat verbruikt nog steeds energie. Andere manieren om elektriciteit te besparen is door goed in de gaten te houden om de lichten uit te doen als de kamer verlaten wordt. Lichten worden vaak vergeten uit te doen en branden dus vaak voor niets. Dit kost energie en is erg zonde van het milieu. Onzuinige gloei- of halogeenlampen kunnen ook worden vervangen door LED-lichten, deze zijn veel zuiniger en een stuk beter voor het milieu.

Ook op gas kan bespaart worden, zet bijvoorbeeld de verwarming een graadje of twee lager, de temperatuur in huis is dan nog steeds aangenaam en met een extra trui kunt u duurzaamheid en comfortabel wonen makkelijk combineren. Door de verwarming een graadje lager te zetten bespaart u gemiddeld al zo’n 80 euro per jaar. Daarnaast kunt u nog eens 80 euro per jaar besparen door de verwarming ‘s nachts op 15 graden te zetten. Een warm huis in de nacht heeft weinig nut. Ook korter douchen bespaart flink op de kosten voor zowel gas als water. Door te letten op deze kleine puntjes kan er gemakkelijk veel geld worden bespaard door zelf weinig te investeren.

Kortom

Er zijn dus meerdere manieren om een woning duurzamer te maken. Dit kunnen grote investeringen zijn, maar ook het veranderen van kleine gewoontes. Het verduurzamen van uw woning draagt bij aan een lagere energierekening, hogere woningwaarde en, boven alles, een beter milieu. De investeringen voor een duurzamere woning betalen zich na enkele jaren vanzelf terug.



Comments

Nog geen comment.

Maak een comment