Bereken zelf de minimumlengte van de ventilatieroosters en de minimum verplichte ventilatiedebieten. Eerst kiest u het gewenste ventilatiesysteem en het type rooster indien van toepassing. Daarna geeft u voor alle ruimtes het type ruimte en de oppervlakte in. Als er niet voldaan wordt aan de ventilatie-eisen legt het VEA een boete op van 100 euro per 25 m³/h toe -of afvoerdebiet dat niet voorzien wordt. Als er iets onduidelijk is, plaats dan de muis op het vraagtekentje voor meer uitleg . Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u hier.

VENTILATIESYSTEEM

m³/h.m

Elk ventilatiesysteem werkt door verse lucht aan te voeren in de leefruimte (woonkamer, slaapkamer en bureau) en vochtige lucht af te voeren in de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, wasplaats en wc). Zo heeft men altijd verse lucht in de ruimtes waar men verblijft en wordt het vocht uit het gebouw verwijderd. Bij een ventilatiesysteem C gebeurt de toevoer door roosters in de ramen, de doorvoer onder de binnendeuren (spleet van 1 cm) en de afvoer via een gecentraliseerd afvoersysteem.

Ventilatiesysteem A

MINIMUM TOEVOER LUCHT

Vul alle leefruimtes in (woonkamer, slaapkamer, bureau en speelkamer). Het minimum te voorziene toevoerdebiet en, indien van toepassing, de minimum roosterlengte worden automatisch berekend.

Naam ruimte Type ruimte Oppervlakte (m²) Toevoer lucht (m³/h)
Lengte rooster (m)

MINIMUM AFVOER LUCHT

Vul alle vochtige ruimtes in (keuken, badkamer, wasplaats en wc). Het minimum te voorziene afvoerdebiet en de minimum diameter van de afvoerbuis (enkel voor systeem A, voor systeem C en D mag de diameter vrij worden gekozen) worden automatisch berekend.

Naam ruimte Type ruimte Oppervlakte (m²) Afvoer lucht (m³/h)
Diameter buis (cm)

DIMENSIONERING VENTILATIESYSTEEM

m³/h